Historiaa

Iivari ja Emma Ralli

Ukkini Iivari Ralli ja Mummoni Emma Kustaava Ralli jatkoivat ukkini kotitilaa Sulkavan Partalansaaressa Telataipaleen kylällä.

Emma ja Iivari Ralli.

Iivari oli kaksivuotias, kun hänen isänsä kuoli. Hänen holhoojakseen tuli äitinsä veli Olli Sipinen. Ollilla oli kauppa Sulkavan keskustassa nykyisen Alanne ravintolan rakennuksessa.

Ukkini ensimmäinen yhteisomistuksessa ollut tervahöyry, Otavaniemi

Ollilla oli kaupan lisäksi myös tervahöyry. Ukkini innostui itsekin laivayrittäjäksi. Ensimmäinen laiva Otavaniemi oli yhteinen.

Seuraavat laivat olivat Taimi ja Anna. Laivat kuljettivat polttopuuta, nalikkahalkoa pääasiassa Pietariin ja Helsinkiin. Nalikkahalko oli noin 40 cm mittainen polttopuu.

Anna-laiva kotisatamassa Sinkonlahdessa mökkiniemellämme, jossa se on rakennettu. Paikalla on vielä olemassa pajan pohja ja pystyssä ankkuripuuna käytetty koivu.

Myös Egyptinparruja vietiin. Egyptinparruja lastattiin valtamerilaivoihin kohti Egyptin rakennustyömaita. Ukkini hautajaisissa muistopuheessa käytettiin ilmaisua Maanviljelijä ja Saimaan kyntäjä.


Saimaan äärelle

Suhde Saimaaseen ja metsiin rakentui minulle jo pienenä. Sain olla vanhempien mukana käytännön töissä ja Saimaalla vietetyt lapsuuden hetket serkkujeni kanssa eivät unohdu.

Kaipuu kotitilalle ja Saimaan ääreen oli jo opiskeluaikoina. 21-vuotiaana ostin kotitilan vanhemmiltani ja toimeentulon laajentamiseksi aloin rakennuttamaan metsieni puista vuokramökkejä.

Maatilamme on pieni ja tarvitsin jotain muutakin tuloa toimeentulon turvaamiseksi. Ensimmäinen vuokramökkini rakentaminen alkoi vuonna 1994, jolloin Veikkola kohde valmistui kahden vuoden rakentamisen jälkeen vuonna 1996. Tästä on saanut alkunsa meidän matkailutoiminta, jota tänä päivänä pyöritämme mieheni Jannen kanssa kaksin. Lapsemme Elina ja Veikka auttavat miten koululta ja opinnoiltaan ehtivät. Toimintamme on ympärivuotista.

Kirj. Kaisa Ralli